Naturen-er-altid-taet-paa-og-lige-saa-barsk-som-smuk-1

Genopbygningen af Tasiilaq

I 1970 og 1971 genopbyggede Adserballe & Knudsen den østgrønlandske by Angmagssalik/Tasiilaq, efter at en voldsom Piteraq den 7. februar 1970 med vindstød på 300 km/t, svarende til 90 m/s havde beskadiget næsten samtlige huse i byen. 27 bygninger blev svært beskadiget, og 21 af dem måtte rives ned. Piteraq er et pludseligt, lokalt vejrfænomen med orkanagtig vind.

GTO, i dag Nukissiorfiit bad Adserballe & Knudsen om at genopbygge byen på grund af AKs erfaring og evne til at løse en så kompliceret opgave. I løbet af kort tid fik Adserballe & Knudsen planlagt genopbygningen. Materialer og værktøj foruden mad og udstyr til forplejning til 100 håndværkere blev sendt med skib fra Danmark. Et hold på godt 100 håndværkere – tømrere, murere, malere, vvs’ere arbejdede i to år i perioden juni-oktober.

Første fase var at reparere de bygninger, der kunne repareres, og alle byens huse fik skodder og forstærkninger, så de bedre kan modstå orkaner. Dernæst opføre nye huse, her i blandt skolen og et forsamlingshus.

Totalentreprise:

Adserballe & Knudsen A/S

Bygherre:

GTO, Nukissiorfiit

Kontakt:

Direktør Niels Laursen, AK Greenland A/S

Entreprisesum:

10-15 millioner kroner

Udførelsesperiode:

Juni 1970-juni 1972